Nytt fra Karl-Axel


Karl-Axels spalte i Norge i dag 7.april 2017

Karl-Axels spalte i Norge i dag 24.mars 2017

2017-03-24 Norge Idag - Karl-Axels spalte

Karl-Axels spalte i Norge i dag 10.mars 2017

2017-03-10 Norge Idag - Karl-Axels spalte

Blodmåner og Bibelen

Er måneformørkelser et spesielt tegn på at Jesus kommer snart? Neste spørsmål er, kommer Jesus? Og kan vi vente Ham snart?

Lunareclipse_-_Måneformørkelse-128.september 2015 kunne blodmånen sees i Norge. En blodmåne er et astronomisk fenomen som wikipedia skriver om under artikkelen supermåneformørkelse.

I forbindelse med denne måneformørkelsen skrev ikke bare norske kristne aviser om dette, men også NTB og knyttet dette sammen til kristen tro. Så hvilken sammenheng har dette med kristen tro? Bakgrunnen er at den amerikanske pastoren John Hagee har skrevet om dette i sin bok “Fire Blodmåner” som er oversatt til norsk og utgitt på Agape forlag. Du finner en amerikansk Youtube reklame for boka her.

John Hagee skriver veldig interessant om dette, men det som er viktig å huske på, er at “summen av Guds Ord er sannhet”. Hva mener jeg med det? Det er viktig ikke bare å lese de skriftsteder som synes å passe med eget syn, men også de som sier noe mer. Det John Hagee drøfter i sin bok er spørsmålet om såkalte tetrader, fire blodmåner, fire måneformørkelser som skjer i løpet av en begrenset tidsperiode, 1-2 år. Han viser at viktige hendelser har funnet sted for det jødiske folk i slike tidsperioder. Dette er veldig interessante fakta. Spørsmålet er videre, kan dette vise noe mer, nemlig det store spørsmålet: “Kommer Jesus nå?”

Ut fra det bibelske tekstmaterialet – i denne korte artikkelen har vi ikke plass til å gå inn på alle tekstene – er det ganske klart at det ikke bare er snakk om måneformørkelser eller solformørkelse for den saks skyld, men at hele universet skal bli mørklagt. Da er det snakk om at stjernene skal falle ned fra firmamentet som når et fikentre rystes og frukten faller ned. Dette taler Jesus om til sine disipler i Matteus 24:29. Og det Jesus snakker om her, har svært lite med vanlige, tilbakevendende måneformørkelser å gjøre.

Så tilbake til spørsmålet: “Kommer Jesus?” Kort svar: “Ja, Jesus kommer snart!” Og det er helt innlysende at Hans komme er nærmere idag enn det var igår. Boka til John Hagee hjelper oss å sette fokus på å være forberedt på Jesu komme. Men samtidig er det viktig å vite at spekulasjoner som fører til frykt aldri har vært Jesu hensikt. Hans forkynnelse er aldri skremselspropaganda, men kjærlighetsproganda! “Se, brudgommen kommer! Gå Ham i møte!” Din elskede kommer! Er Han ikke din elskede? Da har du faktisk en hemmelig beundrer som er veldig interessert i å åpenbare seg for deg! Kast deg i Hans armer! Idag! Nå!

——–

 

 

 

FFK, Jesus og Knut Johannesen

Følgende innlegg står å lese på side 12 i Demokraten 30.juni 2015.

Det ligger også ute på debattsidene til Fredriksstad Blad: http://www.f-b.no/debatt/ffk-jesus-og-knut-johannesen/o/5-59-170701

Fotball og himmel er ofte veldig nær hverandre

Fotball og himmel er ofte veldig nær hverandre

I Demokraten 11.juni kommenterer Knut Johannesen FFKs resultater i OBOS ligaen. Da jeg leste kommentaren, tenkte jeg på spalten “Dusteforbundet” som jeg pleide å lese i Dagbladet under studietiden på Blindern. Et uttrykk som gikk igjen i spalten, var “God dag, mann, hostesaft”.

http://www.demokraten.no/nyheter/hapet-lever-fortsatt-1.1417834

Egentlig er det for dumt å kommentere det KJ skriver, men jeg ønsker å gi uttrykk for følgende: Fotball er ikke en religiøs øvelse, selv om det av og til kan bli både såkalt halleluja-stemning på stadion eller i dårlige tider oppleves som en tåredal eller enda verre en canossagang å være forballsupporter. Men Demokratens KJ burde holde seg for god til å såre våre religiøse følelser når han kommenterer det som burde være hele byens anliggende, nemlig vårt kjære FFK.

Ingen av de som frekventerer Fredrikstad stadion, vil påstå at FFKs meritter er eventyr i følge Asbjørnsen og Moes definisjon. Nå kan uttrykket “eventyr” benyttes om de 20 mesterskapene til FFK hvis det er snakk om en ikke forventet suksess. Men de fleste i Fredrikstad vil vel påstå at de fleste av gullmedaljene var velfortjent. Og som for å minne nåtidens supportere om at historiens suksess ikke er et eventyr, men en realitet, så har man ifølge Arne Scheie “lagt ned et voldsomt arbeid” med fotballmuseet som er plassert i de rette omgivelsene, nemlig på Fredrikstad stadion.

Så når KJ forteller, ikke bare muntlig, men endog skriftlig i Demokraten, at Maria fødte en sønn uten å ha hatt noe innenfor trusestrikken (Det står skrevet “trusetrikken”), så er det i beste fall tøvete. Jeg ønsker ikke å tøye strikken ytterligere når det gjelder valg av ord for å betegne denne delen av KJs kommentar.

La meg til slutt få gi honnør til artikkelens tittel: “Håpet lever fortsatt…” De tre første ordene er positive og forteller at KJ øyner et visst håp, men bare til man kommer til de tre megetsigende punktum som dreper håpet på høylys dag. Det som behøves er mere tro. Tro på at FFK både kan berge plassen og faktisk komme på kvalifiseringsplass. Og da behøver vi ikke å doseres med at historie er eventyr.

Karl-Axel Mentzoni
Pastor Filadelfia Fredrikstad